Askı Travması ( Suspension Trauma )
- Canip BALTA
- 4 Eki 2018
- 2 dakikada okunur

Yüksekte yapılan çalışmalarda personelin olası bir düşüş durumunda askıda kalması sonucu, personel askıda hareketsiz bir şekilde dik pozisyonda kalacak ve emniyet kemeri personelin vücuduna baskı yapacaktır. Bu durum personeli askı travması olarak bilinen durumun içerisine sokarak ölüme kadar gidebilecek bir süreci başlatacaktır.
Askı Travmasının Düşüş Yaşayan Kişi Üzerindeki Etkileri :
Bacak Dolaşımı:
Emniyet kemerinin bacakları sıkması ve hareketsiz kalınması sonucu bacaklarda kan geri dönüşüm sağlamayacaktır. Bu durum beyin, kalp, akciğerler ve böbreklerde daha az kan dolaşımına neden olacaktır. Ayrıca bacaklarda biriken kan metabolik atıklarla birlikte yüksek oranda asidik ve toksik hale gelecektir.
Kalp Dolaşımı:
Bacaklardaki kanın geri dönüşüm sağlayamaması nedeniyle kalp vücudu dengelemek için hızını ve gücünü artıracaktır. Bu durum kaygı ve şokun oluşmasına neden olarak adrenalin salgılanmasını sağlayacaktır. Bu durumda kalbe olan talepler artarak kalbin ani olarak durmasına neden olabilmektedir.
Beyin Dolaşımı:
Kan dolaşımının yavaşlaması veya kalbin durması sonucu beyinde yetersiz kan dolaşımı ile ciddi hasarlar oluşacaktır.

Yüksekten düşme sonucu askıda kalan personellerin askı travması süreçleri takip edilmelidir. Askı travmasına giren kişilerde baygınlık hissi, baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı, terleme, bulantı ve görme kaybı gibi belirtiler görülmektedir. Bu durumlar çalışanın askı travmasına girdiğini gösteren belirtilerdir. Yapılan deneysel araştırmalarda askı travması sonucu 7-30 dakikalık sürelerde bilinç kaybının oluştuğu görülmektedir. Bilinç kaybının yaşanması askıda kalan personelin ölüm ile karşı karşıya olduğunun açık göstergesidir.
Askıda kalan kişinin yaralanması veya herhangi bir sağlık sorunun olması durumunda personel askı travmasına daha hızlı bir şekilde girecektir.

Askı Travması Yönetimi :
Askı travması yüksekten düşme kadar tehlikeli bir durumdur. Bu neden dolayı yüksekte yapılan çalışmalarda ihmal edilmemesi gerekmektedir. Askı travmasının etkileri göz önünde bulundurulduğunda kurtarma için zamanın kısıtlı olduğu açık bir şekilde görülmektedir.
Askıda kalan kişilerin askı travması konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Askıda iken askı travması süresini uzatacak donanımlar ile donatılmalı ve askı travmasına karşı nasıl davranması gerektiği çalışana öğretilmelidir.
Askı travmasına karşı öncelikli olarak bir kurtarma planın hazırlanması gerekmektedir. Kurtarma planı mümkün olduğunca en kısa sürede uygulanmalıdır.

Askıdan kurtarılan personel için uygun ilk yardım yapılmalıdır. İlk yardımın yapılması veya personelin durumunun değerlendirilmesinden sonra personel W şeklinde konumlandırılmalıdır. W şeklinde konumlandırmanın askı travmasına olumlu etkilerinin olup olmadığı konusunda tıbbi tartışmalar devam etmektedir. Askı travmasının durumu ve personel üzerindeki etkileri tıbbi bir müdahale olmadan anlaşılamayacağından personelin W şeklinde konumlandırılması bacaklarda biriken kirli kanın kalp ve metabolizma üzerindeki olası risklerinin azaltılması için daha doğru olacaktır. Askıdan indirilen personelin her ihtimale karşı tıbbi müdahale alması sağlanmalıdır.
Comments