Yüksekte Çalışmalarda Emniyet Kemeri Seçimi
- Canip BALTA
- 28 Eyl 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Eki 2018

Emniyet kemeri yüksekten düşmeyi önleyici ve durdurucu sistemlerin önemli bir parçasıdır. Emniyet kemerinin doğru seçilmemesi yüksekten düşmeyi önleyici ve durdurucu sistemlerin yetersiz olmasına neden olacaktır. Yüksekte çalışmalarda çeşitli tiplerde ve özelliklerde emniyet kemerlerinin olduğunu görmekteyiz.
Emniyet kemerleri üzerinde bulunan standartlara bağlı olarak tip ve kullanım amaçları farklılık göstermektedir. Emniyet kemerlerinde EN 361,EN 358 ve EN 813 olmak üzere üç çeşit standart bulunmaktadır.

EN 361 Standardı:

Düşmeyi önlemek ve durdurmak için kullanılan emniyet kemerlerinin temel standardıdır. Bu standart, emniyet kemerinin sırt ve göğüs bölgesinde bulunmaktadır. Bazı emniyet kemerlerinin sadece sırt bölgesinde de bulunabilmektedir. Çalışma alanın durumuna göre sırt veya göğüs bölgesinin kullanımı tercih edilmelidir. Personelin tırmanma ve geçiş gibi faaliyetleri sırasında göğüsten bağlı olması kontrolü düşüş yaşaması için daha uygun olacaktır.
Yüksekte yapılan çalışmalarda düşme eylemi olan faaliyetlerin tümünde bu standart kullanılmalıdır. Düşmeyi önlemenin dışında sınırlandırma içinde kullanılabilmektedir.
EN 358 Standardı:

Yüksekte yapılan işlerde işe konumlanmak için yardımcı bir standarttır. Emniyet kemerinin bel kısmında bulunmaktadır. Özellikle personelin iki elini kullanması gereken işlerde çalışma yüzeyine konumlanmak için kullanılmaktadır. Bu standarda sahip bir emniyet kemeri üzerinde temel standardımız olan EN 361 standardının gereklilikleri bulunmaktadır.
İşe konumlanabilmek için konumlandırma lanyardı kullanılması zorunludur. Personel konumlanma lanyardını yan tarafında bulunan D halkasına takarak bir cismin etrafından döndürüp lanyardın diğer ucunu diğer tarafında bulunan D halkasına bağlayarak konumlanabilmektedir. Lanyard ile personelin yükü bel kısmına uygulanacağından bu standarttaki emniyet kemerlerinde bel desteklerinin olması önemlidir. Konumlanma sırasında personelin ayakları muhakkak bir yüzeye temas etmelidir. Tamamen boşlukta konumlanmak için uygun değildir. Konumlandırma sırasında düşmeyi durdurmak için düşüş durdurucu lanyardların kullanılması veya yaşam hattına bağlı olunması zorunludur.

EN 813 Standardı:

EN 358 standardı gibi işe konumlanmak için gerekli olan bir standarttır. EN 358 den farklı olarak tamamen askıda ( boşlukta ) konumlanmak için kullanılmaktadır. Konumlanma dışında düşmeyi sınırlandırmak içinde kullanılabilmektedir. Bu standarda sahip bir emniyet kemeri üzerinde temel standardımız olan EN 361 ve EN 358 standardının gereklilikleri bulunmaktadır.
EN 813 standardında olan bir emniyet kemeri konumlanma dışında iple erişim ve yüksekten kurtarma gibi faaliyetlerde de kullanılabilmektedir. İple erişim ve kurtarma çalışmalarında kullanılabilmesi için özel eğitimler alınması gerekmektedir.
EN 813 standardın askıda kullanılabilmesi için çalışma alanına göre yardımcı ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ekipmanlar iniş özelliği olan konumlandırma lanyardları, el jumarı ve ayak perlonudur. İşe konumlanabilmek için konumlandırma lanyardı kullanılması zorunludur. Personel konumlanma lanyardını göbek kısmında bulunan D halkasına ve lanyardın diğer ucunu bir ankraj noktasına takmalıdır. Askıda iken personelin konumlandırma lanyardı üzerinde yukarı ve aşağı doğru hareket edebilmesi için yukarda belirtiğimiz yardımcı ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yatay hareketlerde ikinci bir konumlandırma lanyardı kullanılması gerekmektedir. Konumlandırma sırasında düşmeyi durdurmak için düşüş durdurucu lanyardların kullanılması zorunludur. Düşmeyi durdurucu lanyard boyunun müsaade ettiği uzunluk kadar askıda konumlanılabilmektedir. EN 358 standardında belirtiğimiz yaşam hattı kullanılarak kullanılması söz konusu değildir. Çünkü bu durum iple erişim tekniklerini kapsamaktadır. İple erişim yüksekte çalışmalarda özel bir teknik olduğundan bu konuda yetkili olmayan personeller tarafından uygulanması doğru değildir.
EN 813 standardının askıda konumlanarak kullanılabilmesi için personelin ileri seviye yüksekte çalışma eğitimi almış olması gerekmektedir.
Yüksekte çalışmalarda doğru özelikte emniyet kemerinin seçilmesi için yapılacak iş değerlendirilmeli ve ihtiyaç olan yüksekte çalışma yöntemleri belirlenmelidir. Emniyet kemerinin seçimi yapıldıktan sonra emniyet kemeri kullanacak personeller emniyet kemerinin kullanımı ve işlevleri konusunda özel olarak eğitilmelidir.
Comments