Yüksekte Çalışmalarda İp Koruma Yöntemleri
- Canip BALTA
- 24 Kas 2018
- 2 dakikada okunur

Yüksekte çalışmalarda ipler ölüm ile yaşam arasındaki bağlantılardır. İpler yüksekte çalışmalarda genellikle yaşam hatlarının oluşturulmasında, kurtarma çalışmalarında ve iple erişim işlerinde kullanılmaktadır. Yüksekten düşmeyi önleyici ve durdurucu sistemlerin güvenliği için iplerin tehlikelerden korunması hayati önem taşımaktadır.
İpler kullanılırken dikkat edilmesi gereken tehlikeler aşağıdaki gibidir.
Keskin kenarlar (Çelik yapılarda, kablo kanallarında, ızgaralarda, cam cephelerde bulunabilecek keskin kenarlar, kompozit paneller vb. )
Aşındırıcı kenarlar ( Parapet kenarları, döşeme kenarları, kolon kenarları kaya yüzeyleri, ahşap yüzeyler vb. )
Isı kaynakları (Sıcak borular, sıcak yüzeyler vb. )
Sıcak işler (Kaynak, oksijen seti ile kesim, pürmüz kullanımı vb.)
Taşlama ve kesim İşleri (Elektrikli testere, spiral, matkap, kesici el aletleri, vb. )
Kimyasal tehlikeler (Birikintileri, döküntüler, sızmalar vb.)
İpin herhangi bir yere veya ekipmana dolanması
İplerin tehlikelerden korunması için hiyerarşik bir yaklaşım benimsenmelidir. İp koruma hiyerarşisi aşağıdaki gibi olmalıdır.
Kaldır ( K )
Sakın ( S )
Koru ( K )
Tehlikenin Kaldırılması:
İpler konumlandırılmadan önce keskin kenarlar, kimyasallar, sıcak yüzeyler ve dolanmaya veya takılmaya neden olabilecek cisimler ortadan kaldırılmalıdır. Pratikte iplerin kullanıldığı alanlar sabit olduğundan keskin kenar, sıcak yüzey ve takılma tehlikelerinin kaldırılması pek mümkün olmamaktadır. Bu durumda ip koruma hiyerarşisinin 2. Adımı olan ''Sakınma'' uygulanmalıdır.
Tehlikelerden Sakınma:
Yüksekte çalışmalarda ipler genellikle yaşam hatlarında kullanılmaktadır. Yaşam hatlarını tehlikelerden sakınmak için aşağıdaki adımlar uygulanmaktadır.
Yüksekte çalışmalarda mümkün olan her yerde ipler tehlikelerden uzak şekilde konumlandırılmalıdır.
Tehlikelerden sakınmak için bariyerler kullanılmalıdır. Bariyer kullanımı ip koruma hiyerarşisinin 3. adımı olan ''Korunma'' içerisine de girmektedir.

Y istasyon, yönlendirme ve tekrar istasyonları genellikle iple erişim çalışmalarında tehlikelerden korunmak için kullanılmaktadır. Belirtilen uygulamalar çalışma alanına göre kombine şekilde de kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda yaşam hatlarının tehlikelerden korunması için kullanılması uygundur. Y istasyon, yönlendirme ve tekrar istasyonları ankraj uygulamaları kapsamındaki tekniklerdir. Belirtilen yöntemlerin uygulanması için ileri seviye bilgi ve tecrübe gerekmektedir.
Tehlikelerden Korunma:
Yüksekte çalışmalarda ip koruma hiyerarşisinin 3. ve son adımıdır. İplerin tehlikelerden korunması için ip koruyucular kullanılmalıdır. İp koruyucular tekstil, plastik ve metal olmak üzere üç çeşit materyalden oluşmaktadır. İplerin karşı karşıya oldukları tehlikelere karşı uygun materyalden oluşan ip koruyucuları kullanılmalıdır. İp koruyucuları seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir.
Aşındırıcı, keskin ve sıcak yüzeylere uygunluğu
Koruma yüzeyinde sabit kalması
İstenildiğinde hareket ettirilmesi
İp kontrolünü engelleyecek şekilde olmaması
Köşe korumaları ve ip koruyucuları ile ilgili olarak bilinen herhangi bir standart yoktur.
Aşağıda iplerin maruz kalacağı tehlikelere karşı kullanılması gereken ip koruyuculara örnekler bulunmaktadır.



Kaynak:
Comments